11 Ayın Sultanı Ramazanın Tatlısı: Güllaç

mekan.com
27 Mayıs 2016
1 paylaşım
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Ramazan tatlısı olarak bilinen, 11 ayın Sultanı Ramazan geldiğinde sofralarımızı şenlendiren Güllaç hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Lezzetli mi lezzetli, sağlık dolu bu tatlının sizler için hem nasıl ortaya çıktığını araştırdık hem de Ramazan Ayında yapılacak tatlılar arasında ilk sırada gelen bu lezzeti evde yapmak isterseniz diye tarifini sizlerle paylaşmak istedik. 

1400 yıllara ait kayıtlarda bulunan bilgilere göre güllacın Osmanlı mutfağına 2. Murad döneminde girdiği öğrenilmiştir. Günümüze kadar evrilerek gelen güllacın daha önce güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı gibi üç farklı tarifi yapılırmış. 15. yüzyıl ortalarına kadar mısır nişantasının kullanıldığı yufkalar açılıp çok sayıda yufka stoklanırdı. Bu denli çok sayıda yufkayı muhafaza etmek tahmin edildiğinden daha zordu ve yufkalar hava ile temas ettiklerden ötürü kuruyorlardı. İnsanlara el emeği verdikleri bu yufkaları sertleşti diye atmak yerine şekerli su ve süt ile ıslatıp tüketiyorlardı. Zamanla içerisine gül suyunun da dahil olduğu bu tatlının adı güllü aş konuldu ve sonrasında güllaç olarak anılageldi. Osmanlı Saray Mutfağı kitabından elde ettiğimiz bilgiye göre güllaç saraya ilk kez 1489 yılında girdi. Oldukça kalorili olan, ancak enerji ve lezzet deposu güllacın bir diliminde yaklaşık 300 kalori bulunmaktadır. Ve Türkiye’de Ramazan ayı içerisinde yaklaşık 250 ton tüketiliyor. Bu tüketimin içerisine sizde dahil olmak ister ve bu lezzeti evde yapmak istersiniz diye güllaç tarifimizi aşağıya bırakıyoruz. Afiyet olsun.  

Eğer bu lezzeti dışarda denemek isterseniz 'İstanbul'un En İyi Güllaç Mekanları' yazımızı mutlaka okumanızı öneririz. 

güllaç-güllac

Güllaç Yapımında Kullanılacak Malzemeler:

10 adet güllaç yaprağı
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
Gül suyu (isteğe bağlı)

Süslemesi İçin:

Çekilmiş Ceviz
Nar

Güllacın Yapılışı

Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtın. Şekerler sütün içinde tamamen eridiğinde ocaktan alın. Ocaktan aldığınız sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakın. Eğer sütünüz kaynar olursa tatlınız hamur gibi olacak ve kıvamı kesinlikle tutmayacaktır. Güllaç yaprağının parlak olan kısmı üst tarafta kalacak şekilde derin bir tepsiye yayın ve üzerine ılıştırmış olduğumuz sütü dökün. Burada önemli olan yaprakların tamamen ıslanması. Beş güllaç yaprağına aynı işlemi tekrarladıktan sonra ceviz serpin ve üzerine diğer güllaç yapraklarını koyun. Aynı işlemi tekrarlamaya devam ederek katlarınızı çıkın ve yapraklarınız bitene kadar bu işlemi devam ettirin. Artan şekerli sütü tatlının en üstüne döküyoruz ve 2 yemek kaşığı kadar gül suyunu tatlının üzerine gezdirin. Buzdolabına kaldırdığımız tatlıyı bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.